Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

OBJEVTE PLÁŽE, KTERÉ SE ROZLOUČILY S CIGARETAMI A PLASTY 

Dvacet jedna italských obcí se rozloučilo s cigaretami na plážích, dalších čtyřicet pláží se rozhodlo postavit za hnutí „bez plastů.“ 

Zákaz cigaret a zrušení používání plastů je součástí boje proti znečištění a pro zlepšení stálého příchodu návštěvníků koupajících se podél pobřeží: existuje mnoho správních úřadů, které, jak nám říká Nova del Sole24ore, poskytnutím interaktivní mapy, přijaly plány na ochranu moře a pláží, která předpovídá zákaz kouření. Porušení tohoto zákazu má být sankciováno vysokými pokutami (20 až 500 Euro).

Skutečný rozmach pochází ze Sicílie. Ostrov má 16 pláží, které jsou proti jednorázovému plastu. Nejvíce protikuřáckou oblastí je Lazio, které zakázalo cigarety od Anzio, Ladispoli, Latina a Ponza. 

https://public.tableau.com/shared/J7HRY7HN6?:display_count=yes&:origin=viz_share_link

Po kliknutí na odkaz se vám zobrazí mapa vytvořená Nova del Sole24ore, kde shromáždili seznam pláží, na kterých je zákaz kouření, či zákaz používání jednorázových plastů. Kliknutím na ikony grafiky (žlutý deštník pro nekuřácké oblasti, červený pro oblasti „bez plastů“) a pomocí nabídek je možné data filtrovat a přejít dolů na detail jednotlivých provincií. Vpravo nahoře můžete kliknutím zobrazit celý seznam obcí.

Zdroje:

https://www.cittadinanzattiva.it/notizie/attivismo-civico/12505-scopri-le-spiagge-che-dicono-addio-a-sigarette-e-plastica.html

https://www.infodata.ilsole24ore.com/2019/07/06/40216/?refresh_ce=1

Překlad: SOS MaS, z.s.