Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

16. ŘÍJEN 2020 – SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy se každoročně slaví 16. října jako připomínka založení Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Letos tomu bude již 75 let. Toto významné výročí se tak slaví ve výjimečné chvíli, kdy se země po celém světě potýkají s rozsáhlými dopady globální pandemie COVID-19. Letošní slavnostní ceremoniál se uskuteční 16. října v Římě, kde při jeho příležitosti bude kromě proslovů a přednášek, na budovu světově proslulého Kolosea a na budovu sídla FAO promítána videomappingová show. Hlavními hvězdami přehlídky budou současní „potravinoví hrdinové“, tedy ti, kteří i přes tyto náročné časy pokračovali ve výrobě, pěstování, sklizni, rybolovu nebo přepravě našeho jídla.

Všechny oficiální akce můžete sledovat také na dálku, bližší informace na http://www.fao.org/world-food-day/en/

Díky mnoha dalším akcím, které se konají ve 150 zemích světa, je Světový den výživy jedním z nejslavnějších dnů kalendáře OSN. Stovky akcí a informačních aktivit spojují vlády, podniky, nevládní organizace, média i širokou veřejnost. Podporují celosvětové povědomí o potřebě zajistit zdravou stravu pro všechny a přijmout k tomu odpovídající opatření.

Akce se konají také v České republice, např. Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu u této příležitosti pořádají webinář na téma: Zdravé rostliny pro zdravou planetu – pro odolnější potravinové systémy. (odkaz http://www.vyzivaspol.cz/seminar-ke-svetovemu-dni-vyzivy-2020/) Na webináři se budou diskutovat aktuální témata FAO ve světovém i lokálním měřítku a odborníci vystoupí s příspěvky na téma zdraví rostlin a výživa. Webinář se koná 22. 10. 2020 od 9:30 do 11:30 přes online nástroj MS Teams a po předchozí registraci se jej můžete zdarma zúčastnit i vy.

Světový den výživy není jen pro odborníky. Jak se můžeme zapojit my – spotřebitelé?

Musíme si uvědomit, že my spotřebitelé nejsme jen pasivní jedlíci! I my všichni se můžeme stát potravinovými hrdiny. Máme schopnost pozitivně ovlivňovat to, co se vyrábí, tím, jaké potraviny si vybíráme. Každý tak může přispět k udržitelnějším potravinovým systémům, tím, že se zdravé jídlo stane součástí jeho životního stylu.

Můžeme začít např. tím, že budeme jíst více zdravých, lokálních a sezónních potravin, nebudeme potravinami plýtvat, budeme k jídlu přistupovat s respektem a budeme si vážit práce lidí, kteří se na jeho výrobě podíleli nebo se dokonce pokusíme vypěstovat si některé potraviny sami doma. Důležité je jít dobrým příkladem našim dětem.

Zdroj: Redakce sos a http://www.fao.org