Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

S tím jak raketově rostou náklady na energie a tím i teplo z plynu a elektřiny vyrobené, se stále více spotřebitelů vrací ke spalování dřeva. Možná Vás budou zajímat výsledky podzimní kontroly České obchodní inspekce zaměřené na uvádění dřeva na tuzemský trh.

Česká obchodní inspekce provedla kontrolu zaměřenou na uvádění dřeva na tuzemský trh. V minulém roce uskutečnila celkem 43 kontrol a u 8 z nich zjistila porušení zákona o ochraně spotřebitele.   

Česká obchodní inspekce pravidelně monitoruje dodržování právních předpisů, které mají obchodníci plnit při uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh. V období od 30. srpna do 31. října 2021 provedla celkem 43 kontrol štípaného palivového dřeva. V rámci provedených kontrol nebylo zjištěno porušení povinností obchodníků vyplývajících z čl. 5 nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 995/2010, kterým se stanoví povinnosti hospodářských subjektů uvádějících na trh dřevo a dřevařské výrobky. Ty ukládají hospodářským subjektům povinnost znát od koho dřevo a dřevařské výrobky nakupují a komu je prodávají.

Při 8 kontrolách však Česká obchodní inspekce zjistila porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. V 6 případech prodávající neinformoval v souladu s cenovými předpisy spotřebitele o ceně prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb zřetelným označením výrobku cenou nebo informaci o ceně výrobků či služeb jinak vhodně nezpřístupnil (§ 12). Ve 2 případech, není-li služba poskytnuta na počkání, obchodník nevydal spotřebiteli písemné potvrzení o převzetí objednávky (§ 15 odst. 3).

Česká obchodní inspekce za porušení právních předpisů pravomocně uložila 7 pokut v celkové hodnotě 11 000 Kč.

Kontrolované právní předpisy:

  • čl. 5 nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 995/2010, kterým se stanoví povinnosti hospodářských subjektů uvádějících na trh dřevo a dřevařské výrobky
  • dle § 7 písm. a) zákona č. 226/2013 Sb., o uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh, je ČOI oprávněna vyzvat obchodníka k poskytnutí informací podle přímo použitelného předpisu Evropské unie, kterým se stanoví povinnosti hospodářských subjektů uvádějících na trh dřevo a dřevařské výrobky
  • zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele

Zdroj: www.coi.cz. Dostupné on-line: https://www.coi.cz/vysledky-kontrol-prodejcu-palivoveho-dreva/