Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

Nová strategie EU na ochranu dětí v online světě a posílení jejich postavení

Evropská komise 11. května 2022 přijala novou Evropskou strategii pro lepší internet pro děti (BIK+), která má za cíl zlepšit digitální služby přiměřené věku a zajistit, aby každé dítě bylo na internetu chráněno a respektováno.

V posledních deseti letech se dramaticky změnily digitální technologie i způsob, jak je děti využívají. Většina dětí používá chytré telefony každý den a téměř dvakrát více než před deseti lety. Také je využívají od mnohem mladšího věku (viz zpráva EU Kids online 2020). Moderní zařízení přinášejí příležitosti a výhody. Umožňují dětem komunikovat s ostatními, učit se online a bavit se. Tyto přínosy však nejsou bez rizik, jako je nebezpečí vystavení dezinformacím, kyberšikaně (viz studie JRC) nebo škodlivému a nezákonnému obsahu, před nímž je třeba děti chránit.

Cílem nové Evropské strategie pro lepší internet pro děti je zajistit přístupné, věkově přiměřené a informativní online služby a obsah, které jsou v nejlepším zájmu dětí.

Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk, k tomu uvedla: „Každé dítě v Evropě si zaslouží vyrůstat v bezpečném digitálním prostředí, které jej posiluje. Novou strategií chceme děti podporovat v přístupu k digitálním zařízením a rozvoji digitálních dovedností, zejména děti ve zranitelném postavení, bojovat proti kybernetické šikaně a chránit všechny děti před škodlivým a nezákonným obsahem online. To je v souladu s našimi základními hodnotami a digitálními zásadami.“

Dubravka Šuicová, místopředsedkyně pro demokracii a demografii, prohlásila: „Nová strategie pro lepší internet pro děti zajistí, že děti budou mít stejná práva online i offline a žádné dítě nezůstane opomenuto bez ohledu na to, kde žije a jaké je jeho ekonomické a osobní zázemí. Všechny děti je třeba na internetu chránit a respektovat a posilovat jejich postavení. Touto strategií rovněž nasazujeme vysokou laťku co do bezpečí a podporujeme na celém světě posílení postavení dětí a jejich aktivní účast na digitálním desetiletí.“

Komisař pro vnitřní trh Thierry Breton k tomu dodal: „Evropská digitální dekáda nabízí dětem velké příležitosti, ale technologie mohou také představovat riziko. Novou strategií pro lepší internet pro děti poskytujeme dětem kompetence a nástroje, díky kterým se mohou v digitálním světě bezpečně a sebevědomě pohybovat. Vyzýváme digitální odvětví, aby se podílelo na vytváření bezpečného a věkově přiměřeného digitálního prostředí pro děti, které bude respektovat pravidla EU.“

Nová Evropská strategie pro lepší internet pro děti je digitální složkou komplexní strategie EU pro práva dítěte, kterou Komise vypracovala. Odráží v ní digitální zásadu, že děti a mladí lidé by měli být na internetu chráněni a mělo by být posíleno jejich postavení.

Dnes byla přijata společně s návrhem nových právních předpisů EU na ochranu dětí před pohlavním zneužíváním.

Strategie navíc navazuje na nedávno dosaženou významnou předběžnou politickou dohodu o aktu o digitálních službách, který obsahuje nová opatření na ochranu nezletilých osob a zakazuje online platformám zobrazovat nezletilým osobám cílenou reklamu založenou na profilování.

Těmto záležitostem byla rovněž věnována velká pozornost na konferenci o budoucnosti Evropy, kde evropský panel občanů zabývající se hodnotami a právy vyzval k větší ochraně nezletilých osob na internetu. Tato výzva byla schválena plenárním zasedáním konference a je začleněna do návrhu obsaženého v závěrečné zprávě o konferenci, která byla předložena předsedkyni Evropského parlamentu, předsedovi Rady a předsedkyni Evropské komise.

Zásady a pilíře strategie  

Nová Evropská strategie pro lepší internet pro děti stanoví pro digitální dekádu vizi týkající se dětí a mládeže, která je založena na třech klíčových pilířích:

  1. Bezpečné používání digitálních médií, které zajišťuje ochranu dětí před škodlivým a nezákonným online obsahem, chováním a riziky a zlepšuje kvalitu jejich života díky digitálnímu prostředí, které je bezpečné a přiměřené jejich věku.

Aby byl digitální svět pro děti a mladé lidi bezpečný, Komise podpoří vytvoření unijního kodexu pro design odpovídající věku a požádá o evropskou normu pro ověřování věku online, to vše do roku 2024. Rovněž do roku 2023 prozkoumá, jak využít plánovanou evropskou peněženku digitální identity k ověřování věku, podpoří rychlé oznamování nezákonného a škodlivého obsahu a zajistí jednotné harmonizované číslo „116 111“ nabízející pomoc obětem kybernetické šikany.

  1. Posílení postavení v digitální oblasti, aby děti získaly nezbytné dovednosti a kompetence, které jim umožní činit informovaná rozhodnutí a pohybovat se v online prostředí bezpečně a odpovědně.

S cílem posílit postavení dětí v digitálním prostředí bude Komise prostřednictvím sítě center pro bezpečnější internet, která jsou páteří strategie, pořádat kampaně pro děti, učitele a rodiče zaměřené na mediální gramotnost. Učitelům rovněž nabídne výukové moduly na portálu betterinternetforkids.eu. Síť center pro bezpečnější internet v členských státech, která působí na vnitrostátní a místní úrovni, posílí podporu pro děti ve zranitelném postavení a pomůže řešit digitální propast v oblasti dovedností.

  1. Aktivní účast, respektování dětí tím, že se jim poskytne možnost vyjádřit se k digitálnímu prostředí, a více aktivit vedených dětmi na podporu inovativních a kreativních bezpečných digitálních zkušeností.

V zájmu vyšší účasti dětí na digitálním prostředí bude Komise například podporovat, aby zkušenější děti poučily ostatní děti o online příležitostech a rizicích, a každé dva roky bude pořádat dětmi vedené hodnocení strategie.

Komise vyzývá členské státy a digitální odvětví, aby se zapojily do realizace těchto klíčových pilířů a podpořily související opatření.

Souvislosti

Dnešní strategie vychází z Evropské strategie pro internet lépe uzpůsobený dětem, která byla přijata v roce 2012. Uvedená strategie ovlivnila vnitrostátní politiky v celé EU a dosáhla uznání i na mezinárodní úrovni: například každoroční Den bezpečnějšího internetu se slaví po celém světě. Opatření zaměřená na boj proti falešným zprávám, kybernetické šikaně a vystavení škodlivému a nezákonnému obsahu každoročně oslovují tisíce škol a miliony dětí, rodičů a učitelů.

V březnu 2021 přijala Komise vůbec první komplexní Strategii EU pro práva dítěte, v níž vyzvala k aktualizaci Strategie pro internet lépe uzpůsobený dětem z roku 2012.

Za tímto účelem se více než 750 dětí a mladých lidí v přibližně 70 konzultačních setkáních pořádaných centry pro bezpečnější internet v celé Evropě na jaře 2021 podělilo o své názory na online bezpečnost, obsah a dovednosti. Rovněž se pořádaly průzkumy a další konzultace s rodiči, učiteli, výzkumnými pracovníky, národními odborníky na bezpečnost dětí na internetu a partnery z odvětví.

Výsledky, které byly podkladem pro Evropskou strategii pro lepší internet pro děti, ukazují, že děti a mladí lidé často dobře rozumí online rizikům, jako jsou škodlivý obsah, kyberšikana nebo dezinformace, a online příležitostem. Také chtějí, aby se mohli vyjadřovat k záležitostem, které se jich týkají. Avšak mnoho dětí a mladých lidí v Evropě, zejména těch, kteří se nacházejí ve zranitelném postavení, stále není do digitálního světa plně začleněno. Mezi faktory, které k tomuto vyloučení vedou, patří chudoba, nedostupnost připojení a vhodných zařízení a nedostatečné digitální dovednosti nebo sebevědomí.

Další informace

Otázky a odpovědi: Evropská strategie pro lepší internet pro děti

Informativní přehled: Evropská strategie pro lepší internet pro děti

Evropská strategie pro lepší internet pro děti

Přehled příslušných právních předpisů

Evropská strategie pro internet lépe uzpůsobený dětem z května 2012

Infografika

Plakát

Verze pro tisk (PDF)

Zdroj: Zpravodajství Evropské komise, zpráva ze dne 11. 5. 2022. Dostupné on-line: Strategie na ochranu dětí v online světě a posílení jejich postavení (europa.eu)