Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

Od 1. července 2022 začne platit pro osoby invalidní ve třetím stupni nová sleva. Ve vlacích ve druhé třídě a v linkové autobusové dopravě (mimo MHD) si budou moci kupovat jízdenky za 50 % z obyčejného jízdného. Stačí mít QR kód vydaný Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ) a při nákupu jízdenky vybrat nebo nahlásit příslušný tarif pro osoby invalidní ve třetím stupni.

Slevu může využít cestující, který se prokáže průkazem totožnosti a platným potvrzením s QR kódem. Toto potvrzení získá jednoduše elektronicky na ePortálu ČSSZ, případně se s žádostí o jeho vystavení může obrátit na příslušnou OSSZ (Okresní správa sociálního zabezpečení, Pražská správa sociálního zabezpečení, Městská správa sociálního zabezpečení Brno). Na úřad může jít i osoba zmocněná. Podrobnosti k vystavení QR kódu popisuje toto instruktážní video, informace k invaliditě a invalidním důchodům naleznete na webu ČSSZ.

Papírově nebo elektronicky 

Nárok na slevu je možné prokázat v papírové podobě či nejlépe elektronicky – PDF dokumentem nebo QR kódem uloženým v nově upravené mobilní aplikaci OneTicket„Do aplikace si QR kód získaný od ČSSZ jednoduše načtete, a pak ho už stačí pouze ukázat spolu s průkazem totožnosti řidiči nebo průvodčímu,“ shrnuje Jan Paroubek, ředitel státního podniku CENDIS, který vyvinul technologické řešení pro uplatňování nové slevy.
Pro dopravce vytvořil CENDIS odbavovací aplikaci „CheckTicket – Kontrola dokladu“, která je k dispozici volně ke stažení jak v Google Play pro zařízení s operačním systémem Android, tak v AppStore pro mobilní telefony s iOS. 
 
Pomoc při nesnázích u prokazování slevy i odpovědi na další otázky poskytnou nepřetržitě sedm dní v týdnu pracovníci oddělení zákaznické podpory státního podniku CENDIS. Lidé se na ně mohou obracet telefonicky na čísle +420 222 266 755 nebo mailem na info@oneticket.cz.

 

Informace pro cestující i pro dopravce jsou také na webových stránkách státního podniku CENDIS – Sleva Osoby invalidní ve třetím stupni.

Vše o OneTicket: www.oneticket.cz

Zdroj: Ministerstvo dopravy. Tisková zpráva ze dne 22. 6. 2022, dostupné on-line: https://www.mdcr.cz/Media/Media-a-tiskove-zpravy/Osoby-invalidni-ve-tretim-stupni-mohou-od-cervence