Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

Pokud má vaše letadlo, vlak nebo autobus velké zpoždění či je cesta zrušena, máte v určitých případech nárok na odškodnění.

TIP: Shlédněte video na webu Evropského parlamentu shrnující hlavní pravidla:

Práva cestujících v EU: informace, které se na dovolené mohou hodit | Zpravodajství | Evropský parlament (europa.eu)

Na co máte nárok při zpoždění nebo zrušení spoje při cestování po EU 

Konečně dovolená: těšíte se, jak vypnete někde u moře a přijde do toho zádrhel… Zpoždění nebo zrušení letu či ztracená zavazadla nejsou zrovna příjemný začátek. Nenechte se jen tak vyvést z míry, obrňte se trpělivostí a nezapomeňte na to, že můžete požadovat kompenzaci.

Společnosti působící v oblasti cestovního ruchu vám musí v určitých případech poskytnout občerstvení a ubytování a někdy máte právo na finanční náhradu až do výše 600 eur.

Evropský parlament se dlouhodobě zasazuje o práva cestujících ve všech druzích dopravy. Prosazuje srozumitelnější pravidla, poskytování jasných a přesných informací cestujícím před cestou i během ní, jednoduché a rychlé možnosti nápravy a také lepší kontrolu uplatňování platných předpisů.

Vaše práva při cestování

Letecká doprava:

Na odškodnění ve výši 600 eur máte nárok tehdy, pokud letíte dále než 3500 km a zpoždění je delší než čtyři hodiny. Na podobnou kompenzaci mají za určitých podmínek právo i cestující, jejichž let byl zrušen. Peníze vám však nevrátí v případě, pokud vám společnost poskytne vyhovující alternativní řešení, nebo tehdy, když problémy nastanou v důsledku okolností, které dopravce nemůže ovlivnit – jako je například extrémní počasí, politická nestabilita, bezpečnostní rizika nebo rozhodnutí v oblasti řízení letecké dopravy.

 

Let ≤ 1500 km Let 1500 – 3500km
Let v EU ≥ 1500 km
Let ≥ 3 500 km
250 eur 400 eur 600 eur

 

Právní předpisy Unie týkající se práv cestujících mají zajistit minimální a sjednocenou úroveň ochrany ve všech druzích dopravy. Myslí se v nich také na cestující s sníženou pohyblivostí.

V oblasti  železniční a silniční dopravy je nicméně stále mnoho výjimek. V oblasti letecké dopravy navrhl Parlament revizi stávajících pravidel již v roce 2014, ale členské státy v Radě zatím nad novým nařízením nenašly shodu.

Souhrnně o právech cestujících zde.