Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

Čeká nás tropický týden, proto ideálně strávený čas v těchto horkých dnech je pro většinu lidí u vody. A tak řada z nás vyrazí na nejrůznější rybníky, nádrže a koupaliště za koupáním. S postupujícím létem se ale kvalita vody na mnoha místech zhoršuje a tak v průběhu léta může být na řadě míst koupání kvůli výskytu sinic zakázáno. Jaké vodní plochy lze bez obav navštívit a kterým se naopak vyhnout?

Vedra přejí nebezpečným sinicím, proto většinu z nás zajímá, kde se můžeme koupat bez obav? Obecně platí, že nejhorší kvalita vody bývá v rybnících. Velice často se tam totiž najdou sinice i další bakterie. Čistota vody v rybnících je bohužel nejvíc závislá na počasí, množství srážek a chování lidí ve vodě. Navzdory přetrvávajícímu vedru a suchu si ale některé přírodní nádrže dál drží dobrou kvalitu vody. Pokud tedy váháte kam se jít koupat, je dobré se předem informovat. Zvlášť citliví jedinci a rodiny s dětmi by to rozhodně neměli kvalitu vody podceňovat, jinak se mohou potýkat se zdravotními problémy.

Koupacivody.cz

Sběr a vyhodnocení kvality koupacích vod probíhá pravidelně během celé koupací sezóny, tedy od května až do září. Kontroly vody jsou prováděny krajskými hygienickými stanicemi KHS, nebo provozovateli umělých nádrží a koupališť a to minimálně jedenkrát měsíčně. U koupacích vod, kde se důvodně předpokládá během sezóny větší rozmnožení sinic, jsou kontroly prováděny častěji. V rámci těchto kontrol jsou odebírány vzorky vody, které jsou analyzovány v laboratořích a výsledky jsou vkládány do centrálního informačního systému kvality pitných a koupacích vod. Výsledky jsou dostupné např. na těchto stránkách: http://www.koupacivody.cz/. V přehledné mapě zde najdete nejrůznější koupací nádrže, rybníky i koupaliště, s příslušným symbolem podle toho, zda je voda vhodná či nevhodná ke koupání.

Voda je zařazena do jedné z 5 jakostních kategorií. A jak rozumět jednotlivým symbolům?

Voda vhodná ke koupání
Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi.
Voda vhodná ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi (Důvody k zařazení: snížená průhlednost; znečištění odpadky; zápach vody; výskyt pěny)
Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, v případě možnosti je vhodné se osprchovat.
Zhoršená jakost vody (Důvody k zařazení: zvýšený výskyt sinic; zvýšený výskyt indikátorů fekálního znečištění)
Mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat.
Voda nevhodná ke koupání (Důvody k zařazení: masový výskyt sinic; možnost vzniku vodních květů; zvýšený výskyt indikátorů fekálního znečištění)
Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání nelze doporučit zejména pro citlivé jedince (děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem).
Voda nebezpečná ke koupání (Důvody k zařazení: vodní květ sinic; masový výskyt sinic; zvýšené riziko nákazy infekčním onemocněním; výskyt ostrých předmětů)
Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví, vyhlašuje se zákaz koupání.

Jak poznáte sinice ve vodě?

Nenašli jste v mapě vodní plochu, kterou chcete navštívit a váháte, zda je voda vhodná ke koupání. Potom vyzkoušejte tento jednoduchý test, vezměte PET lahev, naplňte ji zcela vodou a nechejte alespoň dvacet minut stát v klidu na světle. Pokud se u hladiny vytvoří zelený kroužek tvořený zelenými organismy ve tvaru “sekaného jehličí, nebo zelené krupice“ a voda přitom zůstane čirá, jedná se s největší pravděpodobností o sinice. Zůstane-li voda zakalena rovnoměrně, nebo se začne tvořit větší zákal u dna, jedná se pravděpodobně pouze o řasy.

Zdroj: Redakce SOS MaS, z. s. a www.koupacivody.cz

Obrázek: www.pixabay.com