Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

Zpráva o činnosti Safety Gate / RAPEX v České republice obsahuje informace o fungování Safety Gate / RAPEX v roce 2022 na vnitrostátní úrovni, zhodnocení jeho funkčnosti, textové a grafické vyhodnocení jednotlivých typů oznámení.

Právním základem pro zřízení systému RAPEX je směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/95/ES ze dne 3. prosince 2001 o obecné bezpečnosti výrobků. Směrnice byla do českého právního řádu implementována zákonem č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů (zákon o obecné bezpečnosti výrobků), ve znění pozdějších předpisů.

V souladu s § 9 odst. 1 zákona o obecné bezpečnosti výrobků jsou orgány dozoru povinny oznámit výskyt nebezpečného nepotravinářského výrobku, který představuje vážné a bezprostřední riziko pro bezpečnost a ochranu zdraví spotřebitelů, Ministerstvu průmyslu a obchodu, které je odpovědné za zajištění fungování Safety Gate / RAPEX v České republice a v jehož rámci byl zřízeno národní kontaktní místo pro RAPEX.

V roce 2022 odeslala Česká republika Evropské komisi 80 oznámení, z toho 79 případů bylo v kategorii oznámení (článek 12 směrnice o obecné bezpečnosti výrobků) a 1 v kategorii oznámení pro informaci. Dále byla odeslána 2 následná oznámení.  

V roce 2022 bylo nejvíce oznámení v kategorii výrobků hračky – celkem 53 oznámení. Největší počet případů se týkal plastových hraček (22 případů) a bateriových hraček (18 výrobků). 10 oznámení spadalo do kategorie kosmetických přípravků. Nejčastějším důvodem pro oznámení výrobku do systému Safety Gate / RAPEX bylo chemické riziko, a to ve 40 oznámených případech. Ve většině případů se jednalo o překročení povoleného limitu pro obsah ftalátů v plastových hračkách, nebo nesplnění požadavků na složení kosmetických přípravků. Ve 20 případech byly výrobky oznámeny jako rizikové z důvodu rizika pro životní prostředí (nadměrný obsah olova anebo kadmia v pájených spojích).   

Podrobné informace jsou uvedeny v přiložené zprávě.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Odbor živností a spotřebitelské legislativy. Zpráva ze dne 27. 4. 2023. Dostupné on-line: Zpráva o činnosti Safety Gate RAPEX ČR 2022 | MPO

O