Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

Dne 8. června 2023 oznámila Evropská komise pokračování projektu – Cena EU za bezpečnost výrobků (Product Safety Award), jehož cílem je ocenit ty hospodářské subjekty, které věnují mimořádné úsilí tomu, aby výrobky jimi dodávané na trh byly bezpečné.

Cena EU za bezpečnost výrobků (Product Safety Award)

Dne 8. června 2023 oznámila Evropská komise pokračování projektu – Cena EU za bezpečnost výrobků. Cílem této ceny je ocenit ty hospodářské subjekty, které se ve svém podnikání soustředí na bezpečnost výrobků a jdou nad rámec požadavků EU. Je určena těm, kdo inovují a investují s cílem zajistit, aby jejich výrobky a související služby byly bezpečnější, a kdo zvyšují normy ochrany spotřebitelů v Evropě.

Ročník 2023 se zaměřuje především na iniciativy nebo vývoj výrobků zaměřených na zvýšení bezpečnosti mladistvých jdoucích nad rámec zákonem stanovených povinností. Mohlo by se jednat např. o iniciativy zaměřené na zvyšování povědomí o bezpečnostních rizicích výrobků, kterým jsou mladiství vystaveni, nebo na iniciativy, které zlepšují bezpečnost výrobků nebo nákupních kanálů běžně používaných touto věkovou skupinou. Hospodářské subjekty, které podají žádost o udělení ceny, musí mít sídlo v EU/Evropském hospodářském prostoru (EHP) a pracovat v souladu s mezinárodně uznávanými kritérii společenské odpovědnosti firem. Ocenění budou udělena zvlášť v kategorii velkých podniků a zvlášť v kategorii malých a středních podniků.

Poprvé bude cena udělena v kategorii výzkumu. Přihlášku mohou podat pracovníci působící v oblasti výzkumu, který má významné důsledky pro zvýšení bezpečnosti spotřebitelských výrobků, a výsledky takového výzkumu byly publikovány nebo zveřejněny na akademické konferenci v posledních 4 letech. Pracovníci musí působit v rámci neziskové organizace se sídlem v EU/EHP, být státními příslušníky některého ze států EU/EHP nebo pracovat pro některou akademickou instituci se sídlem v EU/EHP.

Lhůta pro podávání přihlášek končí 8. září 2023.

Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni na slavnostním ceremoniálu, který se uskuteční dne 4. prosince 2023 v Bruselu. Ceremoniál je pořádán komisařem pro spravedlnost a spotřebitele, panem Didier Reyndersem.

Podrobné informace včetně online formulářů přihlášek jsou k dispozici na webové stránce EK: https://ec.europa.eu/safety-gate/#/screen/pages/safetyAward.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Odbor živností a spotřebitelské legislativy. Tisková zpráva ze dne 13. 6. 2023. Dostupné on-line: Cena EU za bezpečnost výrobků (Product Safety Award) | MPO