Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

Česká obchodní inspekce v srpnu zakázala prodej tří značek respirátorů, které nesplňovaly požadované parametry pro respirátory FFP2 a své uživatele tak nejsou schopny ochránit.

Konkrétně se jedná o tyto respirátory:

Respirátor AIBANA FFP2/KN95

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v ČR je v nabídce pro spotřebitele model osobního ochranného prostředku dýchacích orgánů – respirátor, který nesplňuje požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425, o osobních ochranných prostředcích a o zrušení směrnice Rady 89/686/EHS. Jedná se o výrobek, který se v době kontroly nabízel na internetových stránkách distributora www.cdmc.cz pod názvem Respirátor AIBANA FFP2/KN95 Mask. Jedná se o filtrační polomasku v bílém provedení v průhledném obalu bez potisku. Přímo na výrobku je uvedeno označení CE, odkaz na čínskou normu GB 2626-2006 a evropskou normu EN 149:2001+A1:2006. K označení CE není připojeno identifikační číslo oznámeného subjektu zapojeného do postupu posouzení shody, chybí jméno, zapsaný obchodní název nebo zapsaná ochranná známka výrobce. Výrobky jsou balené po 5 kusech v kartonové krabičce s informacemi v anglickém jazyce AIBANA FFP2/KN95 High Filtration Efficiency Particulate Protection, s uvedením názvu a adresy výrobce, označení CE. Na zadní straně krabičky je spolu s názornými obrázky uveden návod na nasazení polomasky pouze v anglickém jazyce, chybí výrobcem stanovené podmínky skladování. V kartonové krabičce byl vložen letáček obsahující údaje v anglickém jazyce a čínských znacích.

V akreditované laboratoři byly provedeny laboratorní zkoušky, které ověřovaly splnění požadavků na celkový průnik, průnik filtračním materiálem a dýchací odpor (dle čl. 7.9.1, 7.9.2 a 7.16 normy EN 149:2001+A1:2009). Z výsledků zkoušek vyplývá, že výrobek nevyhověl požadavkům žádného z ověřovaných článků normy. Vzhledem k tomu, že filtrační polomaska má větší celkový průnik, průnik částic filtračním materiálem a dýchací odpor, nesplňuje požadavky kladené na respirátory typu FFP2 a nemůže uživatele účinně ochránit před pevnými částicemi a kapalnými aerosoly. Výrobek rovněž nesplňuje požadavky na značení, návod a informace pro spotřebitele. EU prohlášení o shodě nebylo přiloženo a ani nebyla v návodu uvedena internetová adresa, na níž je k němu přístup. Není tedy doloženo, že u výrobku byl dodržen postup posouzení shody v souladu s požadavky výše uvedeného nařízení.

Česká obchodní inspekce uložila distributorovi výrobku ochranné opatření, kterým je zákaz dodávání osobního ochranného prostředku – AIBANA FFP2/KN95, číslo výrobní série 20200421, na trh a stažení tohoto výrobku z trhu. Informace o tomto výrobku byly nahlášeny kontaktnímu bodu na MPO a byly zveřejněny v systému Safety Gate.

Informace o výrobku: Název výrobku: AIBANA FFP2/KN95

Značka: AIBANA

Druh / číslo modelu: 001

Číslo výrobní série: 20200421

Identifikační údaje dovozce: Wings international Sp.z o.o., al. Rzeczypospolitej 29 lok. 8, 02-972 Warzawa

Identifikační údaje výrobce: Putian Sisen Technology Co., Ltd.; 266 Beichuan Road, Xitianwei Town, Licheng District, Putian City, Fujian Province, China

Identifikační údaje distributora: Anička hračky s.r.o., V Podhájí 776/30, Ústí nad Labem 400 01

Respirátor KN95/FFP2 PROTECTIVE MASK

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v ČR je v nabídce pro spotřebitele respirátor, který nesplňuje požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425, o osobních ochranných prostředcích a o zrušení směrnice Rady 89/686/EHS. Jedná se o výrobek Respirátor PROTECTIVE MASK KN95/FFP2. Výrobek byl v době kontroly nabízen pod názvem KN95/FFP2 PROTECTIVE MASK. Jedná se o bílou filtrační polomasku s bílými gumičkami, v nosní části je všita pružná spona, která umožňuje těsné usazení na obličej. Výrobek byl prodáván po 10 ks v papírové krabičce opatřené potiskem: KN95/FFP2 PROTECTIVE MASK, označení CE bez čísla oznámeného subjektu, KN95 PROTECTIVE MASK, DATUM EXPIRACE 2025, PIKTOGRAMY. Na zadní straně obalu byl uveden návod k použití, který obsahoval obrázkový a textový popis v českém jazyce o způsobu nasazení výrobku na obličej. Uvnitř krabičky se nacházelo 10 ks výrobků, které byly jednotlivě zabaleny do průhledného plastového obalu bez potisku. Na každém kusu výrobku byly umístěny údaje: KN95, GB2626-2006 KN95, CE FFP2, EN 149:2001+A1:2009. Na obalu byl nalepen štítek s kódem EAN 0745178076005 a nápisem: „Země původu: Čína, Distributor: StyleAdapt s.r.o., Rybná 24, Praha 1“.

V akreditované laboratoři byly provedeny laboratorní zkoušky, které ověřovaly celkový průnik, průnik filtračním materiálem a dýchací odpor podle požadavků příslušné normy (EN 149:2001+A1:2009). Z provedených zkoušek vyplývá, že výrobek nevyhověl požadavkům na celkový průnik a průnik filtračním materiálem – zkoušce parafínovým olejem. Výrobek tedy není v souladu s požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425, o osobních ochranných prostředcích a o zrušení směrnice Rady 89/686/EHS. Vzhledem ke skutečnosti, že filtrační polomaska nesplňuje požadavky kladené na respirátory typu FFP2, tak nemůže uživatele účinně ochránit před pevnými částicemi ani kapalnými aerosoly. Výrobek rovněž nesplňuje požadavky na značení, návod a informace pro spotřebitele. Dále nebylo přiloženo EU prohlášení o shodě potvrzující, že u výrobku byl dodržen postup posouzení shody v souladu s požadavky výše uvedeného nařízení. Nikde nebyl ani uveden odkaz na internetovou stránku, na níž přístup k EU prohlášení o shodě lze nalézt.

Česká obchodní inspekce uložila distributorovi výrobku ochranné opatření, kterým je zákaz dodávání tohoto respirátoru na trh, jeho používání pro vlastní potřebu a jeho stažení z trhu a oběhu. Informace o výrobku byly nahlášeny kontaktnímu bodu na MPO a zveřejněny v systému Safety Gate.

Informace o výrobku: Název výrobku: Respirátor KN95/FFP2 PROTECTIVE MASK

Značka: KN95

Druh / číslo modelu: neuveden

Číslo výrobní série: 2025/06 (pouze datum expirace)

Identifikační údaje dovozce: neuvedeny

Identifikační údaje výrobce: Zhongkang (Shenhzen) Medical Device Protection Technology Co., Ltd., China

Ochranná maska KN95 FFP2

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v ČR je v nabídce pro spotřebitele model osobního ochranného prostředku dýchacích orgánů, který nesplňuje požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/425, o osobních ochranných prostředcích a o zrušení směrnice Rady 89/686/EHS. Výrobek byl v době kontroly nabízen pod názvem KN95 FFP2 Ochranná maska. Jedná se o bílou filtrační polomasku s vloženým drátkem pro vytvarování okolo nosu. Výrobek byl prodáván jednotlivě v průhledném plastovém obalu bez potisku a nemá kromě vlisovaného označení KN95 žádné jiné značení. Návod k použití nebyl přiložen.

V akreditované laboratoři byly provedeny laboratorní zkoušky, které ověřovaly celkový průnik, průnik filtračním materiálem a dýchací odpor dle požadavků čl. 7.9.1, 7.9.2 a 7.16 normy EN 149:2001+A1:2009. Z výsledků provedených zkoušek vyplývá, že výrobek nevyhověl požadavkům na celkový průnik a průnik filtračním materiálem. Výrobek není v souladu s požadavky nařízení EP a Rady 2016/425 o osobních ochranných prostředcích. Vzhledem ke skutečnosti, že filtrační polomaska má vyšší celkový průnik a průnik filtračním materiálem, nesplňuje požadavky kladené na respirátory typu FFP2 a nemůže uživatele účinně ochránit před pevnými částicemi ani kapalnými aerosoly. Výrobek rovněž nesplňuje požadavky na značení, návod a informace pro spotřebitele. Dále nebylo doloženo EU prohlášení o shodě potvrzující, že u výrobku byl dodržen postup posouzení shody v souladu s požadavky výše uvedeného nařízení.

Česká obchodní inspekce uložila distributorovi výrobku ochranné opatření, kterým je zákaz dodávání příslušného respirátoru na trh a jeho používání pro vlastní potřebu, včetně jeho stažení z trhu a oběhu. Informace o zjištěných nedostatcích výrobku byly nahlášeny kontaktnímu bodu na MPO a byly zveřejněny v informačním systému Safety Gate.

Informace o výrobku: Název výrobku: KN95

Značka: neuvedena

Druh / číslo modelu: neuvedeno

Číslo výrobní série: neuvedena

Identifikační údaje dovozce: Import World s.r.o., Lannova 2061/8, 110 00 Praha,

IČO 02979161

Identifikační údaje výrobce: Zhejiang Steriger Sports Safety Technology Co., Ltd., Houzhai

Industrial Zone Yiwu Zhejiang

 

Zdroj: Česká obchodní inspekce. Tiskové zprávy ze den 3.8., 14. 8. a 22. 8. 2023. Dostupné on-line: www.coi.cz