Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

Ustanovení zákona o prodejní době v maloobchodě, zakazující prodej o některých státních svátcích, platí i pro Den vzniku samostatného československého státu 28. října. Ve velkých prodejnách s prodejní plochou větší než 200 m² je 28. října 2023 prodej zakázán.

Sobota 28. října 2023 tak patří společně s Dnem obnovy samostatného českého státu a Novým rokem, s Velikonočním pondělím, Dnem vítězství 8. května, Dnem státnosti 28. září a 1. a 2. svátkem vánočním 25. a 26. prosince mezi ty státní svátky, kdy je zakázán prodej dle zákona č. 223/2016 Sb., o prodejní době v maloobchodě. Zákaz dopadá především na prodejny s prodejní plochou větší než 200 m², ale i na provozovny jako jsou bazary a zastavárny či výkupny odpadu.

→ Budou zavřeny prodejny potravin?

Prodej je zakázán v prodejnách nad 200 m², tedy včetně velkých prodejen potravin. Výjimkou je prodej na autobusových a vlakových nádražích a letištích, tedy v místech se zvýšenou koncentrací cestujících. Omezení se též nevztahuje na prodejny ve zdravotnických zařízeních, lékárny a benzinové pumpy.

→ Jaká plocha se počítá do velikosti provozovny?

· celková plocha, kam zákazníci mají přístup, včetně zkušebních místností,

· plocha zabraná prodejními pulty a výklady,

· plocha za prodejními pulty, kterou používají prodavači.

Jde o celkovou prodejní plochu, kam zákazníci mají přístup za běžných okolností.

 

→ Může být prodejní plocha zmenšena na 200 m² například páskami?

Na takový postup by bylo nahlíženo jako na protizákonné jednání. Je nutné brát v potaz celou prodejní plochu.

→ Může být otevřené výdejní okénko?

Záleží na celkové prodejní ploše provozovny. Pokud má provozovna za běžných okolností prodejní plochu nad 200 m², tento zákaz se na ni vztahuje.

Zdroj: Česká obchodní inspekce. Tisková zpráva ze dne 25. 10. 2023. Ve státní svátek 28. října platí zákon o zákazu prodeje – COI