Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

SÚKL upozorňuje na množící se výskyty případů podezření z padělání léčivého přípravku Ozempic v Evropské unii.

SÚKL obdržel od EMA i dalších zahraničních autorit informaci o množících se případech podezření z padělání léčivého přípravku Ozempic 1mg, 0,5mg a 0,25mg, více informací zde.

Léčivý přípravek Ozempic je v ČR registrován centralizovaným postupem společenství a je indikován k léčbě dospělých s nedostatečně kontrolovaným diabetem mellitus 2. typu.

V tuto chvíli nemá SÚKL žádné informace o výskytu padělaných balení léčivého přípravku Ozempic na území České republiky.

SÚKL upozorňuje, že léčivý přípravek Ozempic je vázán na lékařský předpis a je možné jej legálně získat pouze výdejem z lékárny. U balení získaných z jiných, než legálních zdrojů není zajištěna jakost, bezpečnost a účinnost léčivého přípravku.  

Aktuálně je možné falzifikáty rozlišit od originálu prostřednictvím rozdílů ve vzhledu předplněného pera, viz fotografie níže:

Originál:

Falzifikát:
Zdroj: Státní ústav pro kontrolu léčiv, Oddělení závad v jakosti. tisková zpráva ze dne 19. 10. 2023. Dostupné on-line: Upozornění na množící se výskyty případů podezření z padělání léčivého přípravku Ozempic, Státní ústav pro kontrolu léčiv (sukl.cz)
Obrázek: pixabay.com