Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

Evropský parlament se dohodl na své vyjednávací pozici k legislativnímu návrhu, jenž má posílit právo na opravu a zmírnit dopad masové spotřeby na životní prostředí.

Parlament přijal 590 hlasy (15 bylo proti a 15 se zdrželo hlasování) svůj postoj k návrhu „práva spotřebitele na opravu“. Cílem návrhu je zjednodušit opravy vadného zboží, snížit objem odpadu a podpořit opravárenský sektor, a tím dosáhnout udržitelnější spotřeby.

Zvolte opravu místo koupě, a to i po uplynutí záruky

V zákonem stanovené záruční lhůtě by prodejci museli upřednostnit opravu před výměnou, alespoň pokud bude oprava možná, bude stát méně nebo stejně jako výměna zboží a nebude-li pro spotřebitele nevýhodná. Poslanci také navrhují prodloužit záruku o další rok od provedení opravy.

U výrobků, jako jsou pračky, vysavače, chytré telefony a jízdní kola, bude platit právo domáhat se opravy i po uplynutí záruky. Aby oprava byla pro spotřebitele tou atraktivnější volbou, chtějí poslanci, aby výrobci nabízeli na dobu trvání opravy zapůjčení náhradního zařízení. Nepůjde-li výrobek opravit, může výrobce místo něj nabídnout repasovaný.

Konkurenceschopnější a zvýhodňované opravy

Od opravy spotřebitele často odradí vysoká cena, nedostupnost opravárenských služeb nebo to, že výrobek je konstruovaný tak, že opravit nejde. Proto Parlament navrhuje, aby výrobci umožnili nezávislým opravnám, repasérům a konečným uživatelům za rozumnou cenu přístup nejen k veškerým náhradním dílům, ale i k informacím a nástrojům, které jsou k opravám potřeba.

Na online platformách bude možné najít nejbližší opravnu, opravárenskou kavárnu nebo prodejnu repasovaného zboží. Díky poukázkám a dalším finančním pobídkám prostřednictvím vnitrostátních fondů oprav, které poslanci navrhují, pak mají být opravy cenově dostupnější a atraktivnější.

Prohlášení zpravodaje

Zpravodaj René Repasi (S&D, DE) uvedl: „Konečně můžeme říci, že přímo reagujeme na požadavky lidí. Lidé chtějí prodloužit životnost svých zařízení. To je ale často příliš nákladné nebo obtížné. Přijali jsme řadu opatření, která mají spotřebitele povzbudit k tomu, aby se rozhodli pro opravu místo výměny, se zvláštním důrazem na podporu nezávislých opraven a zavedení finančních pobídek. Očekáváme, že Rada brzy přijme svůj postoj, abychom mohli zahájit jednání o převedení těchto opatření do právního předpisu a připravit půdu pro skutečně oběhové evropské hospodářství.“

Zpravodaj bude odpovídat na dotazy novinářů v úterý 21. listopadu od 14:30. Přímý přenos a záznam je k dispozici zde.

Další postup

Parlament začne návrh projednávat, jakmile k němu dne 22. listopadu přijme svůj postoj Rada. První třístranné jednání je naplánováno na 7. prosince.

Souvislosti

Vyhazování opravitelného spotřebního zboží má zásadní dopad na životní prostředí. V Evropské unii se každý rok spotřebuje v jeho důsledku 30 milionů tun zdrojů, vyprodukuje 261 milionů tun ekvivalentu emisí CO2 a 35 milionů tun odpadu. Spotřebitele stojí výměna opravitelných výrobků za nové každoročně zhruba 12 miliard eur. Podle studie Evropské komise by přitom 77 % unijních občanů volilo raději opravu než nákup nové věci.

Návrh práva na opravu doplňuje iniciativy EU o ekodesignu a o posílení postavení spotřebitelů v zájmu ekologické transformace.

Přijetím tohoto usnesení Parlament reaguje na očekávání občanů týkající se podpory práva na opravu, zajištění dlouhodobého a udržitelného používání výrobků, informací o opravách, opatření proti předčasnému a plánovanému zastarávání, zajištění delších záruk, zajištění přístupu k náhradním dílům, pobídky k delšímu používání výrobků a úsilí o udržitelnější a oběhové hospodářství, jak je vyjádřeno v návrzích 5 a 11 závěrů Konference o budoucnosti Evropy.

Zdroj: Evropský parlament. Tisková zpráva ze dne 21. 11. 2023. Dostupný on-line: Nový právní předpis má motivovat k opravě zařízení, namísto jejich výměny | Zpravodajství | Evropský parlament (europa.eu)