Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

Česká obchodní inspekce k dotazům veřejnosti sděluje, že uváděním cen na haléře nedochází k porušení žádného předpisu, který ČOI dozoruje.

Je třeba vycházet z toho, že česká koruna se dělí na 100 haléřů. Cenu uváděnou v haléřích tak podle názoru ČOI nelze považovat za protiprávní.

Pravidla pro zaokrouhlování jsou upravena v § 3 odst. 1 písm. c) zákona 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, podle kterého platí, že „při konečném účtování prodávaných výrobků a poskytovaných služeb v hotovosti se celková částka zaokrouhluje vždy k nejbližší platné nominální hodnotě zákonných peněz v oběhu“.

Je potřeba zdůraznit, že zaokrouhlování je přípustné pouze při platbě v hotovosti, při bezhotovostní platbě prodávající celkovou částku zaokrouhlit nesmí.

Zákon č. 6/1993 Sb., o České národní bance, stanoví, že peněžní jednotkou v České republice je koruna česká, která se dělí na sto haléřů. Z uvedeného vyplývá, že i přes zrušení nominálního oběživa v podobě haléřů se jejich využití v rámci platebního styku nijak nevylučuje.

Platí tedy, že je-li cena výrobku uvedena s haléři a při úhradě kupní ceny je použita hotovost, je celková účtovaná částka vždy zaokrouhlena k nejbližší platné nominální hodnotě zákonných peněz v oběhu, kterou je jedna koruna. Je-li však úhrada ceny provedena bezhotovostním způsobem, je konečná částka účtována bez zaokrouhlení, tedy na haléře.

 

Zdroj: Česká obchodní inspekce, Tisková zpráva ze dne, 17.1.2024

Dostupné on-line: https://www.coi.cz/uvadeni-cen-v-halerich-nelze-povazovat-za-protipravni/