Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

Nejvyšší soud se pravidelně zapojuje do pestrého programu Noci práva. Oproti minulým ročníkům bude Nejvyšší soud Noc práva letos také zakončovat, a to promítáním filmu Dáma ve zlatém, který pojednává o jednom z nejznámějších restitučních sporů v historii. Nejen o filmu mohou následně diváci diskutovat s Ludvíkem Davidem, emeritním soudcem Nejvyššího soudu (2002-2013) a Ústavního soudu (2013-2023). Na Nejvyšším soudu byl předsedou senátu 28 Cdo, specializovaného na restituční spory.

Návštěvníky přivítá Nejvyšší soud 6. března ve dvou blocích. Od 14:00 hodin se bude konat v Sále Františka Vážného beseda se soudci Nejvyššího soudu. Účast přislíbili předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy a místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk, dále ředitel kanceláře předsedy soudu Aleš Pavel, který veřejnost seznámí s tím, jak si česká justice vede ve srovnání s členskými státy EU, předsedkyně senátu trestního kolegia Marta Ondrušová, jejíž senát se zabýval přezkumy odposlechů, předseda senátu trestního kolegia Radek Doležel, který se zaměří na prezentaci rozhodnutí soudů v médiích, a také předseda senátu občanskoprávního a obchodního kolegia Petr Vojtek, který přiblíží specifika civilního dovolacího řízení.

Současně bude v předsálí návštěvníkům k dispozici poradce pro otázky zákona č. 106/1999 Sb. Václav Vlček a pro zpestření si budou moci zájemci zahrát právnické pexeso.

Druhý blok začne na Nejvyšším soudu ve 20:00 hodin promítáním filmu Dáma ve zlatém v Sále Františka Vážného.

K účasti na Noci práva u Nejvyššího soudu je třeba se předem registrovat na stránce hlavního pořadatele https://nocprava.cz/program, kde je dispozici také program s konkrétními časy začátku jednotlivých jeho částí. Bez registrace nemohou být zájemci z kapacitních důvodů do budovy soudu vpuštěni.

Příchod zájemců do budovy soudu je možný pouze v časech 13:40-14:00 a 19:40-20:00 hodin. Při vstupu do soudní budovy projdou všichni návštěvníci bezpečnostní kontrolou.

 

Zdroj: Nejvyšší soud, Tisková zpráva ze dne 27.2.2024

Dostupné on-line: Noc práva letos zahájí i zakončí 6. března Nejvyšší soud