Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

Zhruba 15 milionů návštěvníků Olympiády očekává v létě Francie, a proto jak pro návštěvníky sportovního svátku, tak lidi mířící tam na běžnou dovolenou přináší užitečné informace síť Evropských spotřebitelských center.

Olympijské hry 2024 se budou v Paříži konat od 26. července do 11. srpna 2024 a Paralympijské hry od 28. srpna do 8. září 2024.

 

Vstupenky – jen oficiální kanál

Vstupenky na olympijské a paralympijské hry 2024 prodává pouze jedna oficiální webová stránka: https://tickets.paris2024.org/. Všechny žádosti o vstupenky byly podle přesně daných pravidel slosovány.

Jakékoli nabídky vstupenek mimo tento server dobře prověřte, s vysokou pravděpodobností může jít o podvod. Pamatujte, že přeprodej je umožněn jen na oficiální platformě, kam držitelé vstupenek získali přístup v polovině května 2024.

 

Nakupování

Při nákupu ve Francii se díky evropské Směrnici o právech spotřebitelů můžete spolehnout na velmi podobnou úroveň ochrany jako při nákupu v České republice. Platí, že na vyžádání je prodejce povinen vám vystavit doklad o koupi. Pamatujte, že skoro všechny obchody jsou v průběhu léta zavřené o nedělích.

 

Doprava

Doprava bude nevyhnutelně složitější kvůli mezením a speciálním předpisům. Od 26. července do 11. srpna budou francouzské silnice kvůli zvýšeným bezpečnostním opatřením a očekávanému počtu 15 milionů návštěvníků hrami značně vytížené a průměrná doba cestování především v Paříži a okolí se zdvojnásobí nebo dokonce ztrojnásobí. V samotné Paříži vzniknou tři barevně odlišené zóny pro vjezd různých druhů vozidel, doporučujeme se s nimi seznámit.

 

Ubytování

Pokud se rozhodnete pro rezervaci prostřednictvím online platformy nebo inzertních stránek, mějte na paměti, že jsou pouze prostředníky a v zásadě nenesou odpovědnost za případné problémy s ubytováním. Pokud pokoj neodpovídá inzerovanému popisu (např. místo Eifellovy věže má výhled na staveniště, nemá inzerované vybavení nebo to v něm zapáchá), pořiďte fotografie nesrovnalostí a po ubytovateli požadujte řešení (opravu rozbitého spotřebiče, úklid apod.). Můžete pak případně kontaktovat zprostředkovatelskou platformu. Pokud spor bude trvat, může pomoci Evropské spotřebitelské centrum.

Systém hodnocení hotelů hvězdičkami se v jednotlivých zemích liší. Tříhvězdičkový hotel ve Francii nemusí splňovat stejná kritéria jako tříhvězdičkový hotel v Itálii, Španělsku, Německu atd. Atout France, agentura pro rozvoj cestovního ruchu, určuje počet hvězd podle čtyř kategorií: úroveň vybavení, kvalita služeb zákazníkům, nejlepší environmentální postupy a postupy pro stravování hostů se zdravotním postižením.

 

Všem návštěvníkům Francie přejeme, aby léto proběhlo bez spotřebitelských potíží.

Text vyšel v časopisu dTest 06/2024.

 

Zdroj: Evropské spotřebitelské centrum, Tisková zpráva ze dne 7.6.2024

Dostupné on-line: https://evropskyspotrebitel.cz/novinky/tipy-pro-pobyty-v-dobe-olympiady/