Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

Inspektoři České obchodní inspekce, inspektorát Ústecký a Liberecký, uskutečnili v polovině června na tržnici v Hřensku mimořádnou kontrolní akci, zaměřenou na dodržování zákazu nabídky, prodeje a skladování výrobků, porušující některá práva duševního vlastnictví.  

 

Mimořádnou kontrolu jsme uskutečnili na tržnici v Hřensku, a to cíleně v předem vytipovaném prodejním stánku. Naše kontrolní skupina na místě zajistila celkem 151 kusů padělků v celkové hodnotě originálu ve výši 2 759 000 korun. Na základě vypracování všech odborných posudků, potvrzujících, že se jedná o padělky světových značek, bude s kontrolovanou osobou zahájeno správní řízení a bude rozhodnuto o výši pokuty a o propadnutí zboží. Zajištěné výrobky budou následně zlikvidovány nebo, pokud to bude možné, po úpravě předány k humanitárním účelům,“ uvedla ředitelka inspektorátu ČOI Ústecký a Liberecký Renata Linhartová.

Česká obchodní inspekce v průběhu loňského roku uskutečnila v rámci celoroční kontrolní akce 803 kontrol dodržování povinností vyplývajících z ustanovení § 8 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Podle tohoto ustanovení se zakazuje nabízet za účelem prodeje, prodávat a skladovat výrobky porušující některá práva duševního vlastnictví nebo neoprávněné užívání označení chráněného podle zvláštního právního předpisu. Porušení právních předpisů bylo zjištěno v 645 kontrolách (80,32 %), z tohoto počtu u 360 kontrol bylo zaznamenáno porušení zákazu nabízení, prodeje a skladování výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví (44,83 %). Na základě porušení právních předpisů zjištěných v rámci kontrolní akce bylo vloni pravomocně uloženo celkem 602 pokut v hodnotě 10 123 000 Kč. Kromě sankčních opatření bylo zajištěno a uloženo mimo dosah kontrolovaných osob celkem 18 508 kusů padělků v hodnotě vyčíslené v cenách originálů ve výši 36 389 165 Kč.

 

 

Zdroj: Česká obchodní inspekce, Tisková zpráva ze dne 26. června 2024

Dostupné online: https://www.coi.cz/na-trznici-v-hrensku-zajistila-ceska-obchodni-inspekce-padelky-v-hodnote-originalu-za-2-759-000-korun/