Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

Od 31. 7.  do 30. 9. 2024 je otevřena výzva EK, ve které sbírá náměty pro připravované pokyny k vymáhání ochrany nezletilých osob na internetu podle článku 28 odst. 4 nařízení DSA (Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2022/2065 ze dne 19. října 2022 o jednotném trhu digitálních služeb a o změně směrnice 2000/31/ES).

 

Tyto pokyny EK mají detailněji upravit vhodná opatření, která by měli přijmout poskytovatelé online platforem (včetně velmi velkých platforem a internetových vyhledávačů) k řešení ochrany nezletilých v online prostoru. Pokyny se zaměří hlavně na povinnost platforem posuzovat rizika a jejich dopad na děti. EK chce využít typologii rizik „5C“ (tedy rizika spojená s obsahem – content, chováním – conduct, kontaktem – contact, a spotřebiteli – consumers, jakož i průřezová rizika – cross-cutting risks). Pokyny se budou vztahovat na všechny online platformy, včetně platforem s obsahem zaměřeným pro dospělé, které mohou mít nedostatečné nebo neexistující nástroje na ověřovaná věku.

 

Odborná veřejnost, ale i relevantní úřady a občané, mají nyní možnost se vyjádřit k základním záměrům EK. Kromě obecné žádosti o témata a náměty, které by se měly do připravovaných pokynů promítnout, EK ve výzvě uvádí také hlavní otázky, ke kterým je vhodné se vyjádřit:

  • Jaká jsou závažná rizika a obavy související se zajištěním vysoké míry soukromí, bezpečnosti a ochrany nezletilých osob na internetu?
  • Souhlasíte s navrženým použitím typologii rizik „5C“ a s navrženými faktory, které by  měly jednotlivé platformy zohlednit (jako např. systémy moderování obsahu, koncepci algoritmických systémů, nastavení účtů a výchozí nastavení podle věku, systémy pro výběr a prezentování reklam, apod.)
  • Jaké další faktory by měly být v rámci posouzení dopadů na nezletilé vyhodnocovány?
  • Doporučujete určitou metodiku, metriku, strukturální ukazatele a/nebo prahové hodnoty, které by měly být v posouzení dopadů na nezletilé použity a měly by být do něj zahrnuty?
  • Dále je prostor uvést zkušenosti a doporučení týkající se rizik podle typologie „5C“.

 

Náměty lze Komisi zasílat do 30. 9. 2024 prostřednictvím formuláře na portálu EK. K jeho vyplnění je nutné se zaregistrovat v systému EU login. Registrace je otevřena každému a účet lze využít pro veškeré konzultace EK.

 

 

Zdroj: Český telekomunikační úřad, Tisková zpráva ze dne 13. 8. 2024

Dostupné online: https://ctu.gov.cz/evropska-komise-zada-o-vstupy-pro-sve-pokyny-na-ochranu-mladistvych-online