Podpojištěné nemovitosti a nepojištěné domácnosti

Problém se týká hlavně nemovitostí, kterých není 1,6 milionu pojištěných. A ty pojištěné často trpí tzv. podpojištěním – dle analýzy České asociace pojišťoven je na odpovídající částku pojištěno pouze 30 % nemovitostí. „Průměrná výše podpojištění dosahuje 31 %, což znamená, že pojištěný dostává plnění v průměru ve výši 69 % skutečné škody,“ upřesňuje data Petr Jedlička, pojistný matematik České asociace pojišťoven.

 

Vývoj propojištěnosti nemovitostí

graf1

graf2

 

Důsledky podpojištění se přitom projevují každoročně. V letech, kdy danému roku nedominují mimořádné události, se průměrný počet pojistných událostí pohybuje okolo 111 tisíc, přičemž 56 tisíc z těchto událostí je podpojištěných. Díky významnému podpojištění pak v takovém roce pojistné plnění vychází nižší až o 400 milionů korun. „Problém je následně ještě více zřetelný v letech s dominantní mimořádnou událostí. Kvůli podpojištění lidé během takového roku v součtu přichází u plnění až o 700 milionů korun,“ doplňuje Petr Jedlička.

I domácnosti trápí nízká propojištěnost. Přesto, že je patrný rostoucí podíl pojistných smluv na počet domácností, nepojištěných stále zůstává přibližně 1,7 milionu domácností.

 

Vývoj propojištěnosti domácností

graf3

Mimořádných událostí bude letos víc

Škody z živelních události ale nejsou tak ojedinělé, jak by se mohlo zdát. Od roku 2015 dosahoval objem živelních událostí (NAT CAT škod) ročně přibližně 2 miliardy korun ročně zahrnující škody na majetku. Tento objem postupně narostl v roce 2021 až na úroveň cca 5 miliard Kč. „Přesto, že v roce 2021 jsou data ovlivněna tornádem, objem NAT CAT škod spíše roste. Během téměř osmi měsíců letošního dosáhl již 3,4 miliardy Kč a pojišťovny registrovaly přes 74 tisíc pojistných událostí,“ upřesňuje Petr Jedlička. Srovnání s prvním pololetí roku 2023 ukazuje na nárůst počtu i objemu těchto škod, a to o na dvojnásobek. Velmi dramatický růst potom zaznamenáváme v průběhu letošního léta, kdy došlo k téměř 32 tisícům pojistných událostí za 1,8 miliardy Kč. Již za necelých osm měsíců roku 2024 vychází objem NAT CAT škod vyšší než za celý rok 2023.

graf4

 

graf5