Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

608 722 582

Logo SOS MaS
Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s.

Ani jsme se nenadáli a rok 2023 se nám přehoupl ze zimy do jara. Nejvýznamnějším jarním svátkem jsou bezesporu Velikonoce – svátky jara, čas oslav a veselí.

K Velikonocům se váže mnoho zvyků a obyčejů, jsou spojené s lidovými tradicemi a vítáním jara. V našem, českém prostředí je typická pro Velikonoce především pomlázka – obřadní umývání a polévání vodou. Chlapci a muži šlehají dívky a ženy ručně vyrobenou pomlázkou z vrbového proutí. Ty jim pak dávají barevná vajíčka, jako symbol jejích díků.

A protože vajíčka patří mezi potraviny, bez kterých si nedovedeme představit nejen Velikonoce, ale i téměř každé kulinářské umění, připravilo Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z.s. pár rad, jak správně vejce skladovat, a které Vám umožní těšit se co nejdéle z jejich čerstvosti.

 Jak vejce doma skladovat?

Nejlépe je skladovat vajíčka v chladničce při teplotách +5 °C až +8 °C a měla by být ukládána špičkou dolů. Pokud to nelze zajistit, teplota nesmí přesáhnout 18 °C a vejce by se měla rychle spotřebovat. Pro nejlepší trvanlivost vybereme v lednici to nejchladnější místo. Dvířka tedy nejsou ideální, protože patří k nejteplejším místům lednice. Vhodná je naopak vrchní nebo střední police.

Na tupém konci vajíčka je umístěna vzduchová komůrka, proto je lépe uskladňovat vejce špičkou dolů. Obsah vejce totiž tlačí na bublinu v bláně, která se může protrhnout nebo poškodit a usnadnit tak přístup kyslíku skrz póry skořápky. Vejce se pak rychleji kazí.

Pokud nejsou vejce určena k přímé spotřebě, nedoporučuje se je omývat. Narušila by se tak jejich přirozená ochranná vrstva, která je chrání před škodlivými mikroorganismy. Čerstvě snesené vajíčko nemá specifickou vůni, může ale získat nežádoucí pachy z prostředí, ve kterém je skladováno. Z toho důvodu by vejce neměla být skladována společně s jinými produkty s výrazným aroma.

 Je vejce čerstvé?

Nedoporučuje se, ale je teoreticky možné konzumovat (pozor nikoliv prodávat!) vejce i po uplynutí data minimální trvanlivosti. Připomeňme si, že v tomto případě výrobce nezaručuje senzorické ani výživové vlastnosti. Taková vejce můžeme skladovat v chladničce maximálně 1 až 2 týdny navíc, před konzumací je potřeba vejce řádně tepelně upravit.

Zda je vejce čerstvé můžeme zjistit i doma jednoduchým pokusem. Ještě nerozklepnuté vajíčko má uvnitř vzduchovou bublinu. Čím je starší, tím je tato bublina větší. Když vejce vložené do vody zůstane sedět u dna, je opravdu čerstvé. Když se přetáčí, značí to, že bublina je větší a produkt tedy méně čerstvý. Posuzovat čerstvost vejce můžeme i po rozklepnutí. Vizuálním ukazatelem je hlavně pevnost bílku, ten by měl být průhledný. Žloutek by měl být rovněž pevný a držet krásně vypouklý tvar. Starší vejce se pozná podle toho, že je řidší a roztéká se, žloutek je placatý a stejně jako bílek nedrží pohromadě.

Kontakt:

Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska z.s.
Tel/fax.596 111 252, mobil 606 832 280
ostrava@sos-msk.cz

Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska, z. s. je nezávislý, neziskový spolek, hájící zájmy spotřebitelů. Poskytuje informace o právech spotřebitelů nejen na internetovém serveru ww.sos-msk.cz, emailové adrese: poradna@sos-msk.cz nebo na poradenské lince 608 722 582, ale také ve svých poradnách, které provozuje v městech Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje. Kromě poradenství realizuje řadu dalších aktivit, zaměřených na zlepšení postavení spotřebitelů a spolupracuje s řadou dalších neziskových organizací, které prosazují a obhajují práva a zájmy občanů.

Sídlo :

U Tiskárny 1, 702 00 OSTRAVA
Tel./fax : 608 722 582
E-mail: poradna@sos-msk.cz

Zdroj: redakce SOS MaS, z.s.